2016. május 16., hétfő

Pünkösdi táplálkozás - régi ünnepünk hagyományai


                                              Pünkösdi rózsa (népiesen bazsarózsa)
Sokszor hallottam már, hogy a pünkösdnek nincsenek annyira ismert és hagyományos ételei mint a karácsonynak és a húsvétnak. Ez azért nem teljesen igaz. Valóban, sokan nem tudják, hogy ez milyen ünnep, milyen népszokásai, hagyományai vannak, milyen ételei. De sokan vannak, akik tudják, hogy  a keresztény egyház egyik fő ünnepe, a húsvét utáni ötvenedik napon kezdődik. A Szentháromság ünnepe. A szentlélek kiáramlása a tanítványokra. A mai emberek felé az az üzenete, hogy újítsuk meg a lelkünket, értsenek szót egymással az emberek, - nem az a lényeg, hogy milyen ételeket eszünk. 

A népszokásokból egy néhány a régi magyar falvakban választott pünkösdi királyválasztás, amely egy évre szólt. Amelyik legénynek a lova a leggyorsabban futott az lett a "pünkösdi király", de választottak hozzá "pünkösdi királynőt" is. Majálisokat, táncmulatságokat is rendeztek, májusfát állítottak. Gyerekkoromban itt Budapesten - mert itt születtem - a Városligetben voltak a majálisok, sokszor elvittek a szüleim a testvéreimmel együtt, és búcsúk is voltak. Népszokás volt még - remélem, hogy a falvainkban még most is -  a pünkösdi énekes, táncos adománygyűjtő jellegű pünkösdölés.
De most is országszerte sok-sok városban, faluban voltak hagyományőrző rendezvények.

És most az ételekről: Van egy régi szakácskönyvem 1985-ös kiadás a Régi ünnepek a konyhában című. Ebben található karácsonytól karácsonyig minden ünnepünk - még május 1. is és ehhez is kapcsolódik majális és májusfa állítás.
Az ünnep hagyományos ételei: a Kunsági pandúrleves - galamb vagy csirke a fő alapanyaga. Rántott csirke petrezselymes krumplival és uborkasalátával, Idei libasült, Földiepres pite, Cseresznyés lepény, Tyúkhúsleves, Csirke szalmi módra - ezt városokban, lakásban nem nagyon lehet elkészíteni, mert a frissen vágott csirke vérét kell felfogni és az aprólékával apróra vágva, hagymásan, fűszeresen párolva készíteni, majd a zsírban kisütött zsemleszeletekre rakva teszik a kisebb csirkék mellé endíviával díszítve. 
Ezekből az ételekből én csak a Rántott csirkét készítettem el petrezselymes krumplival és uborkasalátával. Örültünk, mert szeretjük és ezt hétvégeken is gyakran készítem. A húslevesek nem a kedvenceim, földieper még nem az igazi és drága, idei friss cseresznye pedig még nincs, pláne 2 kg, mert ennyi kellene a lepényhez - megadják a módját a régi receptes könyvek. A gyümölcsös süteményeket is szeretjük, majd egy kicsit később lesz nálam az ideje.
Persze más étel is készült nálam, pl. Paprikás csirke tojásos galuskával vagy a látható Kókuszos- csokis sütemény,de nem volt időm mindent fényképezni, mert rögtön pünkösd után kedden mesteremberek jönnek hozzánk és pakolásznunk kellett, zűrös volt a hétvégénk.





Itt olvashattok az ünnepről egy korábbi írásomban

4 megjegyzés:

  1. Szia Lívikém !
    Itt vagyok , megjöttem . Levél ment .
    Puszi : sysy


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözöllek és örülök Neked. A levél megérkezett, és válaszoltam is.

      Törlés
  2. Szép összeállítást írtál, és finomakat főztél, sütöttél az ünnepre!
    Mi Erdélyben töltöttük a pünkösdöt, szép utunk volt ismét. Sokfelé jártunk, nagyon jól éreztük magunkat. Majd készítek egy kis összeállítást a konyhás blogomra, utána pedig részletesen az erdélyi blogomra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. Biztos voltam abban, hogy Erdélybe mentetek, de jó is lehetett. Majd megnézem az összeállítást az utatokról.

      Törlés