2015. december 29., kedd

Karácsony 2015 - ünnepi asztalunk

Rengetek gasztroblog található az internet világában nagyon jó amatőr sütő-főző lányokkal, asszonyokkal, és tanult szakácsokkal, akik sok finomságot készítenek. De biztos vagyok abban, hogy még a legjobbak sem tudják néhány perc alatt, varázsütésre beteríteni a karácsonyi asztalt ünnepi lakomával. Sokan vagyunk akik nagy gonddal, előre tervezve készülünk az ünnepekre, mert csak így lehet meg a karácsony nyugalma és varázsa. Én olyan fogásokkal szoktam készülni amiben van olyan étel amit előre elkészíthetek pl. most is a klasszikus  Boros-fűszeres aszaltszilva-leves,  a Majonézes saláta vagy a Göngyölt csirkemell sárgarépa köteggel, majonézes salátával..
Tudjuk, hogy a karácsony a családé, a Szilveszter a barátoké, de mindkét este jó alkalom arra, hogy finom ünnepi ételeket tehessünk az asztalunkra vagy éppen egyszerű falatkákat. Én mindig a saját örömömért sütök-főzök, nem pályázok a sztárszakácsok babérjaira. Sikerélményt ad,de  jó érzés a rokonaimnak, barátainknak enni adni, és ízlik is nekik.. Nem készítek túl bonyolult ételeket, pláne nem próbálok ünnepkor olyan ételt készíteni amit még nem készítettem., mert elronthatom még az egyszerűbb fogásokat is.
Szóval ne arról szóljon az ünnepi sütés-főzés, hogy a konyhai teendőktől teljesen kimerülve leroskadunk az ünnepi asztalhoz. Pedig ugye volt közöttetek ilyen háziasszony? Hát próbáljátok jobban megszervezni az ünnepi készülődést, és akkor öröm lesz az ünnep.
Recept leírás ITT

Fenyőfánk, amely mindig eklektikus többnyire az általam készített díszekkel


Boros-fűszeres aszaltszilva-leves


Halászlé


Süllő rántva sült burgonyával kapribogyós tartármártással


Sült libacomb zsírjában sült krumplival párolt lila káposztával


Göngyölt csirkemell sárgarépa-póré-fehérrépa köteggel, francia salátával




Almás pite


Mákos lepény


De volt még Rövid karaj rántva, mert karácsony első napján vendégeink voltak, és mindegyiknek a kedvence, meg a férjemnek is, de azt nem volt időm lefényképezni.

Itt  van még a két karácsonyi kaktuszunk is, egy nagy és egy kisebb.



2 megjegyzés:

  1. De jó, finom, gazdag menü! Mindegyik fogás kitűnő, úgyhogy máris megéheztem :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Katalin. De Te is nagyon sok finomságot készítesz.

    VálaszTörlés