2015. május 22., péntek

Sonkás -zöldséges rizs


Tavaszi könnyű egytálétel új zöldségekkel. Gyorsan elkészül és finom. Tavasszal szoktam elsősorban készíteni, mert az új, friss zöldségekkel - amit már annyira várunk - üdítő látvány és az íze is jobb.

Hozzávalók: 4 adag

4 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 40 dkg zöldborsó, 20 dkg főtt sonka,  32-35 dkg rizs, 1 db hegyes zöldpaprika, 1 db új főzőhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, 1/2 dl olaj, só, bors

A megtisztított zöldségeket, a kifejtett zöldborsót megmosom, leszűröm. A sárgarépát, fehérrépát, sonkát kisebb kockára vágom. A főzőhagymát, fokhagymát apróra vágom és a petrezselymet is.
Az olajban megdinsztelem a hagymát, hozzáteszem a fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, zöldborsót sózom, borsozom és fedő alatt takarékon párolom 10-15 percig, időnként kevergetve. Kb. 1 dl vízzel felöntöm, és puhulásig párolom, ha szükséges pótolom a vizet. Amikor már majdnem zsírjára sült, akkor beleteszem a sonkát és azzal még pár percig kevergetve sütöm.
A rizst forrásban levő sós vízben megfőzöm, leszűröm, és összekeverem a fűszeres zöldségekkel és a petrezselyemmel. (Ha szükséges még kevés olajat keverhetünk bele.) Karikára vágott zöldpaprikát teszek rá és uborkasalátával tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése