2013. február 5., kedd

Sült sertéstarja, zsírjában sült burgonyával, párolt savanyú káposztával



Ezt az ételt csülökből szoktam készíteni, és a káposztán kívül a sütőben. De most változtattam rajta és megállapítottuk, hogy így is nagyon finom. A sütőben sültekkel időt takarítunk, mert csak össze kell rakni az alapanyagokat és sül, de a mostani változat pedig energiatakarékos is - gáz, villamosenergia ki melyikkel süt-főz.

Hozzávalók: 4 adag

4 nagy vastag szelet sertéstarja, 1-2 ek. zsír, 1 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1-2 babérlevél, majoranna, 1 dl sör, só, bors
Körethez: 1 kg burgonya, 1/2 kg savanyú káposzta, 1 kisebb vöröshagyma, 2 ek. olaj, őrölt kömény, 1 dl száraz fehérbor

A húst klopfolom, a forró zsírban mindkét oldalukon kissé megpirítom, majd kiveszem a zsírból és megdinsztelem benne az apróra vágott hagymát, beleteszem az apróra vágott fokhagymát és visszateszem a húsokat. Beleteszem a sót, borsot, babérlevelet, majorannát, és a sört. Lefedve takarékon párolom puhulásig, de mielőtt elpárologna a saját leve és a  sör időnként kevés vizet öntök rá és zsírjára sütöm.
A burgonyát negyedekbe vágom és sós vízben forrástól számítva kissé előfőzöm - kb. 10 perc - és amikor a hús megsült a zsírjában átsütöm a burgonyát.
A káposztát kinyomkodom. A hagymát apróra vágom és az olajban megdinsztelem. Beleteszem a káposztát felengedem a borral és kevés vízzel, ízesítem köménnyel és fél óra alatt puhára, zsírjára párolom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése