2013. február 11., hétfő

Hajtogatott krumplis pogácsa


Nézegetve a blogokat láttam egy pár helyen burgonyapogácsát, ezért úgy gondoltam, hogy mivel nekem is van többféle és régi receptem ideje, hogy én is betegyek egyet közülük. Ezt gyakran sütötte a Nagymamám és az Anyukám is.

Hozzávalók: ez 38 db lett 5 cm átmérőjű szaggatóval

50 dkg liszt, 25 dkg margarin, (bár abban az időben nem a margarin volt hanem zsír, 8-10 dkg)  20 dkg héjában főtt és áttört krumpli, 3 dkg élesztő,  1 dl tej, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, (+ a kenéshez) só, (1 csapott ek.) bors ízlés szerint, 1 tk. cukor

A tejet langyosítom a cukorral és felfuttatom az élesztővel. A lisztbe teszem a sót, borsot, a darabolt margarint és elmorzsolom a liszttel. Közepébe teszem a tejfölt, tojást, élesztőt, és a kihűlt, összetört burgonyát. A tésztát jól összegyúrom és letakarva meleg helyen 1 órát pihentetem. Ezután kinyújtom, megkenem tojással, hajtogatom. A hajtogatást 2-3-szor negyedóránként ismétlem. Minden hajtogatás közben megkenem tojással. Végül  ujjnyi vastagra kinyújtom és berácsozom, majd kiszaggatom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a tetejét megkenem tojással és az előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten pirosra sütöm kb. 20-25 perc, kinek milyen hőfokú a közepes hőmérséklet, ez kérdés.

10 megjegyzés:

  1. Kedvenc pogácsánk a krumplis, főleg a kisebbik lányomnak. Nagyon guszta a pogácsád! Hasonló a receptem és milyen finom tud lenni!

    VálaszTörlés
  2. Már viszem is a receptet, az ilyenek a kedvenceim:-))))

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de jó, hogy eszembe juttattad! De régen csináltam, pedig igen sokat meg tudunk enni belőle. ;-))

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy inspiráló a bejegyzésem a pogácsát illetően. Valóban jót lehet enni belőle, nem lehet abba hagyni.

    VálaszTörlés
  5. Lívia nagyon boldog névnapot kívánok neked ezen a szép havas, hófúvásos napon, de remélem ma nem zavar az időjárás és kellemesen ünnepeltek a meleg lakásban:-)))))
    Nálunk megint ítéletidő van, reggel óta szakad a hó és a szél erős, hordja, viszi:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Anikó nagyon kedves vagy.
      Az időjárás nálunk is rossz, most kezdett itt is szakadni a hó. Nézzük a meleg lakásból, hogy még a vasárnapi egész napos hóesés el sem olvadt és itt az újabb. Na de majd csak elmúlik hamarosan a tél.

      Törlés
  6. Nálunk is rég volt már krumplis pogácsa, pedig egy jó gulyásleves után remek második fogás!
    Szeretettel köszöntelek névnapod alkalmából!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon kedves vagy. Úgy van ahogy írod, gulyásleves után - amit szintén nagyon szeretünk - nagyon jó második fogásnak.

      Törlés