2012. december 19., szerda

Vadas marhasült spagettivel


Ez egy páclés változatom, ami talán kicsit időigényesebb, de található a receptjeim között egy egyszerűbb változat is sertéshússal. Lehet mellé köretnek zsemlegombóc is, vagy csőtészta. Többféle marhahúsból készülhet pl. bélszín, felsál, hátszín vagy fehérpecsenye.

Hozzávalók: 4 adag

80 dkg felsál egyben, 10 dkg szalonna, 5 dkg zsír, 2 kanál liszt, 1 dl tejföl, 1 dkg cukor vagy fruktoz, só, mustár, 30 dkg spagetti vagy csőtészta vagy zsemlegombóc
Páclé: 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, ecet vagy citromlé - én az utóbbi jobban szeretem - babérlevél só, pár szem egész bors

A pácléhez a zöldséget és a hagymát karikára vágom és 1 liter vízben pár szem egész borssal, sóval, és babérlevéllel félpuhára főzöm. Utoljára hozzáöntöm az 1-2 kanál citromlevet vagy ecetet és ezt a levet nyáron hidegen, télen melegen a húsra öntöm. Ezután hideg helyen pl. nyáron a hűtőbe, de télen is lehet - vagy aki kertes házban lakik ott van több lehetőség, - tartom 1-2 napig letakarva és időnként forgatva. Elkészítéskor a húst a vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdelem, megkenem a fagyos zsírral és sütőben félig megsütöm. Ekkor hozzáadom a pácléből a zöldségeket, és kevés páclével lefedve puhára párolom, végül zsírjára sütöm.. A húst kiveszem meleg helyen tartom, és elkészítem a mártást.
Mártás: A lepirult zöldséghez adok 2 kanál lisztet jól átsütöm, felengedem a páclével és pár percig főzöm. 1 dkg cukrot barnára pirítok, vízzel felengedem és a mártásba öntöm. Ízesítőnek lehet bele tenni - szerintem kell is minden vadasba - mustárt, ecetet vagy citrom levét ízlés szerint és végül a tejfölt. A húst 1 cm vastag szeletekre vágom. A már sós vízben kifőzött tésztát leszűröm kevés olajjal átforgatom tányérra rendezem ráteszek a szeletelt húsból és kanalazok rá a mártásból


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése