2012. december 20., csütörtök

Rakott karalábé


A sütőben sült rétegezett, rakott fogások sorát bővíthetjük hús nélkül készíthető, de így is tápláló zöldségételekkel. Sajtokkal, tejtermékekkel, fűszerekkel főfogásnak is tekinthető. Ez a recept lehet akár reformétel is. Ugyanakkor a magyar ízlés és szokások megkívánják a hagyományos ízek fenntartását, és én törekszem is erre.

Hozzávalók: 4 adag

60 dkg karalábé, 30 dkg spenót, (mirelit egész leveles), 40 dkg gomba, 2 csomó újhagyma, 8-10 dkg vaj, 4 tojás, őrölt szerecsendió, bors, 2-3 dl tejszín, 10-15 dkg reszelt parmezán (növelhetők a mennyiségek minden alapanyagnál)

A karalábét meghámozom és félujjnyi vastag hasábokra szelem, sóval meghintem és 10 percig állni hagyom.  A spenótot leforrázom, hideg vízben lehűtöm, leszűröm és kinyomkodom. A megtisztított gombát vékony szeletekre vágom, és a vékony karikára szelt hagymán kevés vajon megpárolom. A tojásokat 10 percig keményre főzöm, megtisztítom és karikára vágom (szeletelővel). Vajjal kikent tűzálló tálba rétegezem az elkészített anyagokat: először a fele karalábét, azután a spenótot, a tojást, a gombát és a maradék karalábét. A rétegek közé sőt, borsot, szerecsendiót hintek és tejszínt locsolgatok. A tetejére sajtot szórok és előmelegített sütőbe majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt megsütöm.
(Ha jénai edényt használ valaki, akkor hideg sütőbe tegye be, és csak azután kapcsolja be a sütőt, mert elrepedhet a tál.)

2 megjegyzés: