2012. október 30., kedd

Gombás sertéspaprikás nokedlival


Már régóta nem járok étterembe, mert amit mi szeretünk azt én elkészítem. Nem beszélve arról, hogy sok étel nem éri meg az árát, és én nem fizetek olyan ételért ami nagy tárnyéron nagyítóval keresendő és még nem is jó.  Ami nincs az "étlapunkon" és az én ízvilágomhoz közel áll, azt is megcsinálom. Ez az étel a gyakran készítettek között van és közel is áll az ízvilágunkhoz. Vidéki éttermekben is ott van az étlapon, mert ez magyaros étel, de ki így, ki úgy készíti. Én a alábbiak szerint.

Hozzávalók: bő 4 adag

1 kg sertéslapocka, 1/2 kg gomba, 1,5 dl olaj, 10 dkg füstölt szalonna, 1 db zöld hegyes paprika, 1 fél kápia paprika, 1 paradicsom, 1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1-2 dl tejföl, 50 dkg liszt, 2 tojás, 1 dl tej, só, őrölt bors, 1 kk. oregano (szurokfű) őrölt pirospaprika,
A húst kockára, a gombát szeletekre, a szalonnát apró kockára, a paprikákat karikára, a hagymákat apróra  vágom. A szalonnát zsírjára pirítom az 1 dl olajban, beleteszem a vöröshagymát, dinsztelem, majd jön a hús azzal fehéredésig pirítom, beleteszem a fokhagymát, a parikák felét, sót, borsot, pirosparikát, kockára vágott paradicsomot és párolom. Majd öntök rá annyi vizet ami éppen ellepi és fedő alatt párolom tovább. Mindig pótolom a vizet, de csak keveset, mert  a paprikásnak rövid lében kell párolódni. Amikor 3/4 részben puha a hús beleteszem a gombát, a zöldpaprikák maradékát és az oreganot és így készre párolom. A tejföl is belekeverhető, és összefőzhető vele, de mi jobban szeretjük anélkül vagy mindenki külön tesz rá.
Galuska: a felvert tojásba keverem a lisztet, 1/5 dl olajat, 1 dl tejet, sót és annyi vizet, hogy se lágy se kemény ne legyen a tészta. Forró sós vízbe szaggatom, leszűröm  meleg vízzel és olajba forgatom, majd melegen tartom.
Tálalom a galuskát a ráhalmozott paprikással salátát adok mellé, de lehet kovászos uborka - nekem van most októberben készített, mert még kapható volt uborka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése