2012. február 7., kedd

Kedves Bálintok, Valentinok!

Közeleg a névnapotok február 14-e.

Mi magyarok vagyunk ezért elsősorban a Bálint-napról írok, amely nem tévesztendő össze a Valentin-nappal, amit világszerte ünnepelnek és amelynek az eredete rendkívül bizonytalan. Bár az angol név közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és az utóbbi 10-15 évben népszerűvé.
A Bálint-napnak vallási eredete van - van még pár ilyen nevünk - de elhomályosult az idegen elnevezés elterjedése miatt. Szent Bálint Terni püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált, de az epilepsziások, nyavalyatörősök védőszentje is. Keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, de előtte a hite erejével a börtönőre vak leányának - akivel összebarátkozott - visszaadta a látását. Február 14-én kivégezték, de előtte búcsúlevelet küldött a lánynak, amit így írt alá "A Te Bálintod". Ez az üzenetküldés lehet a magyarázata a Bálint-napi üzenetküldésnk vagy a Valentin-napi szerelmes üzeneteknek, ajándék adásnak, amely ma már sajnos elüzletiesedett, és mindenféle giccses formában jelennek meg. De szerencsére nálunk azért nincs akkora jelentősége mint Angliában és Franciaországban vagy Amerikában, ahol nem is a szerelem hanem a szeretet ünnepe.
Maradjunk csak a Bálint-napnál, amely ugyan olyan névnap mint a többi és kedveskedni apró ajándékokkal, üdvözlőlappal, szavakkal lehet mindig nem csak a számunkra idegen Valentin-napon a szerelmeseknek, friss házasoknak, családoknak, nem kell hozzá más csak az egész évben jelen levő szeretet. Persze a Valentin-nap is a szeretetet, kedvességet hangsúlyozza, amit a legenda alakja megtestesít.
Az ajándékok legyenek ízlésesek, kedvesek amelyek lehetnek tárgyak, egy finom étel pld. sütemény és mivel ez gasztro oldal így erre  mutatok példát:



Muffin szív mintázattal, maci csokiból öntve pálcikán masnival átkötve, vagy marcipánból, szívecskék bármilyen teasütemény tésztából mézzel  stb. az ötlet végtelen.
Forrás: Pinterest

Szóval ne csak ezen az egy napon bizonygassuk szeretetünket társunknak, mert erre egész évben szüksége van. Mindig éreznie kell, hogy számíthat ránk.
Gary Chapman  (amerikai nemzetközileg elismert házasság és családi élet szakértő)  egyik könyvében nagyon szépen összefoglalta tanácsait, amely a "szeretetnyelv" segítségével örömet nyújt társunknak.
- Tanuljuk meg együttérző figyelemmel hallgatni egymást...
-Kritizálás, minősítés, elmarasztalás helyett használjunk elismerő, bátorító szavakat, ezzel is erősítve társunk önbizalmát.
- Törekedjünk arra, hogy az együtt töltött idő mindig tartalmas legyen: legyen az közös tevékenység vagy kikapcsolódás vagy egy jó beszélgetés.
-Próbáljuk kitalálni társunk rejtett vágyait és lepjük meg az áhított ajándékkal. De ne feledjük, hogy az ajándéknak nem az ára a fontos, hanem szimbólikus értéke, a figyelem, a meglepetés.
Tanuljunk meg szívességet tenni, akár egy aprósággal is örömet szerezhetünk.
- A szeretet kifejezésének talán legősibb formája az érintés, a testi kontaktus. Egy símogatás, egy váratlan puszi csodákra képes. Hozzuk hát létre a közös szeretetnyelvünket! Mondjuk ki azt az egy szót: szeretlek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése