2012. február 14., kedd

Fasirt lila hagymás majonézes krumplival


Laktató, melengető étel akár ebédre, de vacsorára is. A krumpli nálunk gyakran szerepel a konyhámban, de 200 év alatt minden nemzet konyhájában sztár lett. Évezredekkel ezelőtt az Andokban még vadon nőtt ez a gumós növény. A XVI. században a spanyolok hozták magukkal. A franciák Burgundiában próbálkoztak a termesztésével, talán e terület elnevezésében keresendő az egyik magyar neve is. Az európaiak keserűnek tartották, mert a levelét ették, és többen meg is haltak mérgezésbe. Az éhinség idején aztán ráéreztek a gumó ízére és elindult diadal útja.

Hozzávalók: 4 adag
60 dkg sertéslapocka vagy csirkehús, 1 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, őrölt pirospaprika, őrőlt bors, 2 ek. olaj, só,  zsemlemorzsa, 1 kg nem szétfövő krumpli, 2 fej lila hagyma, 5 dkg kapribogyó, 5-6 cm-es friss tormadarab, (1 tojás sárgája, ha valaki maga készít majonézt) tubusos majonéz, 1 tk. mustár, 2 dl napraforgóolaj, 3 dl tejföl, 1 citrom, só, bors
A húst ledarálom, és a kevés olajban megdinsztelt hagymát, fokhagymát, az áztatott és kinyomkodott zsemlét a többi hozzávalóval együtt jól összekeverem, - én termetes - gombócokat formázok belőle, megforgatom a zsemlemorzsában, kicsit lelapítom és a forró olajban megsütöm. A krumplit meghámozom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm. A lilahagymát vékonyan felkarikázom, megsózom és félreteszem. A majonézt elkeverem tejföllel, mustárral, reszelt tormával, borssal, sóval, citromlével. A lecspegtetett krmplit a hagymával és a lecsepegtetett kapribogyóval, a tormás majonézzel összekeverem.
Tálalom a fasirtot a majonézes krumplival.
Tipp: Aki nem szereti a kapribogyó eléggé karakteresen sós ízét, el is hagyhatja, vagy olajbogyóval helyettesítheti (én sem tettem bele ezért sokat, mert akár 10 dkg-ot is lehetne.)

2 megjegyzés:

  1. Hmmmm, az egyik kedvenc fogásom! Igaz én kicsit másképp csinálom a krumplisalátát, de az tuti, hogy a krumplisaláta és a fasírt verhetetlen páros! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy így gondolod, mi is szeretjük.

    VálaszTörlés