2012. február 11., szombat

A bőjt és jelentősége a szervezetünkre, szellemünkre, lelkünkre - Receptek

A böjt ami farsang végével kezdődik, azaz húshagyó keddel (az idén február 21.) és folytatódik hamvazószerdával, - ami szigorú böjti nap, hús nélküli, -  és húsvét vasárnapig tart, 40 napos.
Az eredete Jézus korához vezet Ő volt, aki negyvennapos böjttel kezdte el messiási szolgálatát. De a prófétákhoz hasonlóan elvetette a formális böjtölést azt, amit a korának kegyesei a farizeusok heti két böjttel tartottak. Félrevonult a pusztába, megvonta testétől a táplálékot és csendben Istenre figyelt.
Modern világunkban a XXI. századi embernek idegen a böjt és a Jézus által gyakorolt.
Keményen kell dolgozni, mindenkit hajt a megélhetésért vívott harc, ehhez erő, energia kell, de sokaknak ennél több is, hogy kaparintson meg magának mindent amire szüksége van. Tehát nem vonulhatunk el a keresztyén böjt önként vállalt sajátosssága szerint. Ami azt jelentette, hogy nem verjük nagydobra, hogy böjtölünk, mert meghitt, bensőséges tevékenység. Elég ha az Isten tudja. A belső elcsendesedés, lelki gazdagodás, a valamire való felkészülés lenne és volt a cél. Ezekre összpontosítva, a testi szükségleteket háttérbe szorítva tették - egy kis ideig - mert azok úgy is előtörnek, követelve ami kell, mert különben meghalnánk.
A hívő ember valamennyire ma is gyakorolja -  de emlékszem az ötvenes-hatvanas években a nagymamámra és még később is, - mert 1972-ben halt meg 85 éves korában, - hogy mit evett, hiszen lehetett enni böjtös ételeket.
Tehát a mai modern világunkban is lehet böjtölni. De teljes böjtöt csak egészséges felnőtt ember tarthat és ő is legfeljebb néhány napig orvosi ellenőrzés nélkül, mert komoly következménye lesz.
Aki tartja magát a böjthöz neki azt mondom, hogy sem hidegben - pláne ami most van - sem melegben nem tesz jót a böjt. A tavasz alkalmas élettanilag a böjtre, és a böjtös ételekkel. Tehát nem szabad és nem is kell elkezdeni és betartani a 40 napot.
Tavasszal a természet is megújul és a szervezetünk is megszabadul a mérgektől, fizikailag is egészségesebb és erősebb lesz.

Böjtös receptek:
Savanyútojás-leves
Hozzávalók: 4 adag
4 ek. olaj, 4 dkg liszt, 2 dkg porcukor vagy fruktoz, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kk. pirospaprika, só, babérlevél, néhány szem egész bors vagy őrölt, ecet vagy citromlé, 6-8 tojás, 1 dl tejföl
         Az olajba teszek egy kevés porcukrot (fruktozt) ha már világos barnás a színe beleteszem a lisztet és a reszelt vöröshagymát, fokhagymát, pirospaprikát, összekeverem és feleresztem 12 deci vízzel. Megsózom, beleteszem a borsot, babérlevelet, ízlés szerint ecetet - vagy citromlevet csavarok bele a fövés végén - és lassan felforralom, majd leszűröm. Tálalás előtt személyenként 2 tojást teszek bele és néhány percig csendesen forrni hagyom. A tojásokat fel is verhetjük és nagyon kis sugárban is belecsurgathatjuk közben kevergetve a levest. Végül a tejföllel ízesítem.

Tejleves
Hozzávalók: 4 adag
1,5 l tej, 4 dkg liszt, 3 dkg cukor vagy fruktoz, 2 dkg vaj vagy sütő margarin, só, citrom, 20 dkg finommetélt
A tejet felforralom, majd hozzáadom a szárazon világosra pirított lisztet, és jól felforralom. Ízesítem sóval, cukorral, és reszelt citromhéjjal. Finommetéltet főzök bele, és tálaláskor a belemorzsolt vajjal feljavítom.
(A nagymamám ezt a levest máskor is készítette, és egyébként is sok tejet ivott, a reggelije mindig tej volt bele aprított  házi kenyérrel)

Böjtös bableves
Hozzávalók: 4 adag
30 dkg bab (ma már lehet natúr konzervbab is), 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 kisebb zellergumó, 2 kisebb fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, liszt (csipetkének),  petrezselyemzöld, zellerzöld 4 ek. olaj, bors - aki hiányolja, egy kis pirospaprika is lehet.
A babot 1,5-2 liter vízben félpuhára főzöm, ekkor  a megtisztított, karikára vágott zöldségekkel tovább fözöm, beleteszem az 1 fej apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát sót is. A másik fej apróra vágott vöröshagymát az olajban megdinsztelem beleteszem a pirospaprikát, és ezt is a levesbe öntöm (rántás nem kell bele, de aki akar a hagyma előtt az olajban piríthat lisztet, vagy a megfőtt babból 5-10 dekát turmixoljon össze sűrítőnek, én mindkét változatot szeretem) A csipetkének a felvert tojásba teszek sót, liszet amenyit felvesz gyúrt tészta keménységűként, és kicsipkedem. A csipetkét a levesbe öntöm és az apróra vágott petrezselyemmel, zellerzölddel összefőzöm.

Citromleves
Hozzávalók: 4 adag (ez mindig finom különösen tavasszal)
2 citrom, 3 tojás 5 dkg cukor vagy fruktoz, fahéj, só
A citromok levét és egy darabka fahéjat fölforralok 1 liter vízben. A tojássárgákat elhabarom a cukorral és felöntöm a forró levessel, és állandó kevergetés mellett szigorúan csak forrásig hevítem.  Tálba öntöm és a tojások kemény habbá vert fehérjéből evőkanállal galuskákat szaggatok bele, egy kicsit megcukrozom és tálalom. De habtejszínből is lehet bele galuska.

Olajos szardíniás káposzta
Hozzávalók: 4 adag
1/2 kg savagyúkáposzta, 1 fej vöröshagyma, csipet őrölt kömény 2 doboz szardínia, 4 db főtt tojás
A káposztát összekeverem a vékony karikára szeletelt hagymával, köménnyel, az egyik doboz hal olajával. Elosztom négy tányéron a káposztát és a tetejükön a halakat feldarabolva, majd a tojásokat is egyet-egyet négyfelé vágva.

Mézes pattogatott kukorica
Hozzávalók: ízlés dolga ki mennyit eszik belőle, ha kevés gyorsan csinálok
12 dkg méz, 4 dkg vaj, 1 liter pattogatott kukorica
A mézet barnáspirosra pirítom és beleteszem a vajat, és folytonosan kevergetve a pattogatott kukoricát. Addig hagyom kis lángon amíg a kukorica felszívta a mézet. Ekkor olajozott deszkára vagy tányérra öntöm, és vizes kézzel kis gombócokat formázok belőle.

Tojástokány
Hozzávalók: 4 adag
8 tojás, 25 dkg rizs, bors, pirospaprika, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, vagy 1 csapott ek. paradicsompüré, só,
A tojásokat megfőzöm, meghámozom. Az apróra vágott petrezselymet 3 ek. olajban kissé megkapatom, borsozom, beleteszem a rizst, sót összekeverem és kevés vizet öntve hozzá fedő alatt puhára párolom. Az apróra vágott vöröshagymát 2 ek. olajban megdinsztelem, beleteszem a pirospaprikát, a héjától megszabadított apróra vágott paradicsomot, és a karikára vágott fött tojásokat, ízesitem sóval, borssal, eggyet forralok rajta, de nem keverem csak rázogatom. Tálalom a tokányt a tál közepére halmozva és köré teszem mint egy koszorút a párolt rizst. Bármilyen saláta vagy savanyúság illik hozzá, de tavasszal a saláta.

Hústalan szendvics
Hozzávalók: 4 adag
8 szelet ízlésünk szerinti kenyér, fél csokor snidling, fél csokor petrezselyem, hámozott retek, 1 kisebb vöröshagyma, vaj (10-15 dkg), só, 4 db főtt tojás vagy olajos hal
Az apróra vágott snidlinget, petrezselymet, vöröshagymát elkeverem a vajjal és megkenem vele a kenyérszeleteket, sózom és a tetejére lehet retek karikára vágva csak így cspa zöld, 
 vagy tojás szeletek, vagy halszeletek, így háromféle változat lesz, de ha valaki mohó, akkor rakjon mindenből a kenyerére.

Diós zabpehelykása
Hozzávalók:
2 csésze zabpehely, két csipet tengeri só, 1 csésze mazsola, 1 csésze dió durvára vágva, két alma egészben
A zabpehelyhez mérten háromszoros mennyiségű vízben sóval együtt főzöm a zabpelyhet. Beleteszem a  megmosott mazsolát, diót, és együtt kevergetem 15-20 percig. A tűzről levéve fedő alatt tartom még 5-10 percig. Tálalás előtt belekockázom a jól megmosott, leszárított piros héjú almát és tálkákban tálalom.

Böjtös tea
Hozzávalók: össze kell keverni
2 dkg galagonyalevél virággal, 2 dkg csalánlevél, 2 dkg zsúrló, 1,5 dkg feketeszeder-levél, 1,3 dkg máriatövismag, 1 dkg aranyvessző, 2 dkg búzavirágszirom (elhagyható).
Jól össze kell keverni és egy evőkanálnyit tenni csészébe és leforrázni 2 dl vízzel. Hagyjuk ázni 20 percig majd szűrjük le. Naponta két-három alkalommal is ihatunk belőle két decit 20 perccel étkezés előtt.
Vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő hatású.

Szóval böjtölni többféle intenzítással lehet, de van egy fontos mély értelme is. Az emberi szabadság az, amikor az ember le tud mondani valaminek a megtételéről, de nem él vele.
Ha böjtröl beszélünk mindig az étellel kapcsoljuk össze, de van szóböjt is. Ezt is lehetne tartani, mert nagyon sok felesleges üres szó, pletyka,  és fájdalmat okozó mondat hagyja el a szánkat. Sokunknak kéne élni ilyen böjttel, mert a ki nem mondott szó, a meg nem torolt sérelem is böjt lenne. Szebb, tisztább, és egyszerűbb lenne az egyéni és közösségi életünk is ha nem vágnánk vissza, nem mondanánk meg a magunkét. A mélyebb lelki értelme ez lenne a böjtnek.

Kívánok minden olvasómnak szellemi, lelki elmélyülést, hogy azután könnyebbé váljon a mindennapok terhe és tudjanak öszíntén mosolyogni, mert akire mosolygunk vissza fog mosolyogni.



8 megjegyzés:

  1. Azt hiszem kb.egykorúak vagyunk,én friss nyugdíjas vagyok, otthon nálunk is így volt, ezért nagyon jólesett, hogy így felsoroltad a böjtös ételeket, egy csomó gyerekkori emlékem előjött, mert a nagyszüleim mindig tartották ezeket, holott nem voltak nagyon templombajárók, de istenfélők voltak és a vallási előírásokat betartották, ha náluk voltam ilyenkor az természetes volt, hogy nekünk gyerekeknek is eszerint kellett étkeznünk, este lefekvéskor imádkoznunk kellett, de csak az "én istenem, jó istenem, lecsukódik már a szemem..."- et, mert nem avatkoztak bele a szüleim nevelési elveibe és elfogadták, hogy mi nem vagyunk vallásosak és nem kapunk olyan nevelést sem, hogy megváltozott a világ körülöttük:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anikó örülök a hozzászólásodnak, és annak, hogy hasonlóan goldolsz ezekre az időkre,az emlékeid is hasonlóak az enyémhez.

      Törlés
  2. Azt hiszem sorban elkészítem majd ezeket az ételeket, az emlékek miatt, meg jót is tesz a szervezetnek:-))))

    VálaszTörlés
  3. Én fiatalabb koromban rendszeresen böjtöltem, de nem ezekben a böjti időkben, hanem akkor, amikor szükségét éreztem annak, hogy valamilyen célból Istent keressem. Ilyenkor semmit nem ettem. Sajnos az utóbbi években ez már elmaradt, mert gyógyszereket szedek (pedig még most sem vagyok öreg:), és így a teljes böjtöt már nem tudom vállalni. De valóban jó böjt az is, amikor az ember valami számára kedves ételről mond le: hús, vagy akár lehet az édesség is. Amit viszont írtál a szóböjtről, az fantasztikus. Erre még sose gondoltam, pedig ennek sokkal nagyobb haszna van, mint az ételektől való tartózkodásnak.
    A receptek közül pedig többet ki fogok próbálni, mert nagyon tetszenek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a hozzászólásod és annak is, hogy a tartalma is tetszett, és a receptek is felkeltették az érdeklődésed.

      Törlés
  4. Kedves Lívia! Nagyon hasznosnak találtam a böjtről való írásodat, a böjti receptekből már kinéztem magamnak néhányat.
    Most ragadom meg az alkalmat, hogy névünnepeden köszöntselek sok szeretettel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a köszöntésed, és annak is nagyon örülök, hogy találtál kedvedre való receptet.

      Törlés