2011. november 11., péntek

Sütőtökös fűszeres muffin


Rengeteg muffin recept kering a gasztro blogokon és receptkönyvekben is találkozhatunk sokféle változatával. Megmondom őszíntén, hogy a sütemények között nem tartoznak a kedvenceim közé, és ez nem csoda, mert nem olyan régen ismerjük mi magyarok. Persze ez nem zárja ki, hogy ha valami finom akkor hamar kedvelt legyen bárhonnan is származik.
Ez a változata szerintem finom ezért is készítettem el. Csodálatos ízt ad a süteménynek a sütőtök. A fűszerek pedig még illatossá, ízesebbé teszik.
Hozzávalók: 10 db lesz belőle

30 dkg sütőtök, 15 dkg rétesliszt, 5 dkg kukoricaliszt, 1 vaniliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1-2 ek. tej (szükség esetén), 1 tojás, 12 dkg (nád-, vagy nyírfacukor, de lehet fruktoz is) 10 dkg lágy vaj, 1 tk. fahéj, 1 kk. frissen reszelt gyömbér (de az őrölt is jó), 2 csipet szerecsendió

A tököt megtisztítom, kimagozom, negyedelem és 200 fokon 20-25 percig sütöm. Ha kicsit kihült eltávolítom a héját és felszeletelem. A
tojást habosra verem a cukorral, majd beleteszem a vajat és a tököt is. Krémes állagúra keverem. Belekeverem a krémbe a lisztet a fűszerekkel, és a gyömbért is. A tészta jó sűrű legyen, de ha nagyon foszlós lenne, akkor adjunk hozzá egy kis tejet. Formákba töltöm és 160 fokon 40 percig sütöm.
Tipp: amikor kész, még forrón a formában hagyva minden egyes muffin tetejére egy tk. tejet locsolok. Ezzel nagyon finom lágy lesz.

2 megjegyzés:

  1. Megsütöttem a sütőtökös muffint és nagy sikere volt! Belinkeltelek és köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  2. Szívesen máskor is, örülök, hogy sikere volt.

    VálaszTörlés