2011. november 3., csütörtök

Kukoricagombóc aszalt szilvával


Ahogy már írtam a korábbi gombócos receptemnél, nálunk a gombóc mindig, édesen és sósan és minden mennyiségben jöhet, mert nagyon szeretjük. Elsősorban a szilvás és a barackos amikor a szezonja van ennek a két gyümölcsnek és persze a burgonyás-tésztás változatban.
De a most elkészített gombóc is nagyon finom és különleges.

Hozzávalók: kb. 10 gombóchoz (a gombóc nagyságától függ) 

20 dkg kukoricadara, 6 dl tej, 5 ek. cukor vagy gyümölcscukor fruktoz, 3 dkg vaj, 1 kis csomag aszalt szilva (de lehet vegyes aszalt gyümölcs is) 1 dl édes fehérbor, (ha gyerekek is vannak, akkor ízlésünk szerinti 100 %-os gyümölcslé), 1 kk. őrölt fahéj, 15 dkg darált dió, porcukor a táláláshoz, (de ez el is maradhat ha valaki nem annyira édesszájú)
A tejet a cukorral felforralom és beleszórom a kukoricadarát, és lassú tűzön sűrűre főzöm. Mielőtt lehúznám a tűzről belekeverem a vajat és langyosra hűtöm. Közben az aszalt gyümölcsöt apróra darabolom és meglocsolom a fehérborral, megszórom a fahéjjal, és fél óráig állni hagyom. A kukoricamasszából nagyobb diónyi nagyságú darabokat szaggatok, és a tenyeremmel lelapítom, majd egy kiskanál aszalt gyümölcsöt teszek a közepébe, és a széleit összefogva kigömbölyítem.
Ha elkészültem mindegyik gombóccal, megszórom a darált dióval és finoman rázogatva összeforgatom, hogy ne törjenek szét (de egyenként is megforgathatjuk a dióban, így még jobb)
Tálaláskor melegen, porcukorral (én fruktozzal) megszórva tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése