2011. október 23., vasárnap

Mézeskalács recept

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, (átszitált) 15 dkg porcukor, 25 dkg vegyes virágméz, 5 dkg margarin, 1-1 púpozott kk. őrölt fahéj, szegfűszeg vagy mézeskalács fűszerkeverék a megadott adagolásban, 2 púpozott kk. szódabikarbóna, 1 tojás

Alaposan keverjük össze a lisztet, porcukrot, fűszereket, szódabikarbónát. Vízgőz fölött olvasszuk fel a mézben a margarint. A mézet öntsük a fűszerekkel elkevert lisztre. A felvert tojást keverjük bele (pici langyos vizet is öntsünk hozzá, mert inkább lágy legyen, mint kemény, mert a pihentetés alatt bekeményedik) Gyúrjuk cipóvá és tegyük lefedhető műanyag tálba vagy csomagoljuk be 2-3 rétegű folpack fóliába és pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten legalább egy napig. Szebben sül ha pihenetjük. Egyszerre nem lehet kinyújtani, ezért szakítsunk belőle kb. ökölnyi darabot, és gyúrjuk alaposan össze. Egyneműnek kell lennie és nem szabad ragadnia. Formáljunk belőle síma golyót a tenyerünkkel. Szórjunk alá lisztet és egyenletes vastagra nyújtsuk ki. A kisebb figurákhoz 3 mm-esre, a nagyobbakhoz 4-5 mm-esre.
Kiszúró formával vagy általunk készített kemény kartonpapír sablonnal (én szinte teljesen magam terveztem és készítettem karton sablonokat, és csak a kicsi formákhoz használom a fém kiszúró formát) különféle mintákat szaggatunk. A maradékot mindig gyúrjuk össze az újabb adag tésztával. A sablonok esetében mindig egy kis lisztet kenjünk szét a tészta felületén, hogy a sablon ne ragadjon rá. Vágáshoz használhatunk derelyevágót vagy pizzavágót, esetleg tapétavágót.
A sütőpapírral beterített tepsibe rakjuk egymástól 1-2 cm távolságra. Egy tepsibe mindig azonos nagyságú figurákat tegyünk, mert egyenletesebben és egyszerre sülnek. A tepsit mindig hagyjuk kihűlni mielőtt újra beletesszük a következő adagot.
Villanysütőt 150 fokon, a gázsütőt pedig közepes állásban melegítsük elő kb. 10 percig. Középső rácson süssük. A süteményt figyelni kell, de 3-4 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összesik és lapos lesz. Pár perc a sütési idő, amikor szép mézszínű, akkor vegyük ki, mert nagyon gyorsan megégnek. Hagyjuk 2-3 percig hűlni, mert ilyenkor nagyon puhák, nem szabad hozzányúlni. Széles pengéjű késsel rakjuk abroszra amíg kihűlnek.
Sütés után rendszerint kemény ahhoz, hogy puha legyen a levegőből kell neki pára. Ha a helyiség túl száraz, tegyük a mézeseket fedeles dobozba, és tegyünk bele egy kis pohárban vizes papírzsebkendőket és zárjuk le a dobozt. A mézesek 4 nap alatt puhák, omlósak lesznek. Ez a módszer minden kemény mézest megpuhít pld. a boltiakat is.
A mézest díszíthetjük cukormázzal:
1 tojásfehérje, 15-20 dkg átszitált porcukor, kb.  8 csepp ecet

A porcukor nagyon finom szemcséjű legyen. A tojásfehérjét félig verjük fel, majd kanalanként dolgozzuk bele a porcukrot. Akkor jó, ha a habverőről lassan folyik le. Ekkor keverjük hozzá az ecetet, ami megakadályozza, hogy a cukor kikristályosodjon. Csak kézi habverőt használjunk, mert a gépitől folyóssá válhat.

Íróka
Tegyük befőttesüvegbe a műanyag (vagy a fóliahegesztővel háromszögletűre hegesztett) zacskót. Töltsük bele a cukormáz felét, majd a máz fölött fogjuk össze szorosan befőttesgumival. A hegyére, ami a zacskó sarka vágjunk nagyon óvatosan egy pici lyukat. Fektessük a mézesfigurát egy szalvétára, ezzel forgatjuk rajzolás közben, és már kezdhetjük is a rajzolást. Csak a vonal elején érintsük a felülethez a zacskót, azután pár centivel emeljük föl, így egyenletesen lehet rajzolni. Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebbszer szakítsuk meg az írást. Ha elrontottuk, akkor fogpiszkálóval vagy pici ecsettel töröljük le és folytassuk az írást. Szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni. Csomagolhatjuk celofánba amit fóliahegesztővel lezárunk vagy összefogjuk a celofánt kicsi csomaggá és megkötjük kis masnival.

Fontos!
Amikor a mézes kihűlt még nem lehet írókázni, tegyük egymás mellé tálcára, takarjuk le és 2-3 napig hagyjuk állni mielőtt írókáznánk. Ezalatt kissé megduzzad, amire azért van szükség, mert különben ha nem várunk, akkor az íróka lepereg, mert elkezd duzzadni.

Ünnepi és egyéb mézeseim





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése