2011. június 6., hétfő

Ropogós oldalas csicseriborsókrémmel, újburgonyával


Nem kell mondanom a húst szerető embereknek, hogy az oldalas milyen finom sütve. A csicseriborsókrém viszont nem mindennapi és nem megszokott nálunk, de finom és érdekes hozzá. Kruplit pedig azért tettem még mellé, mert a férjem nem elégszik meg egy kis krémmel a hús mellé. De azt hiszem, hogy ezzel sok férfi így van.
A csicseriborsót zöldségkülönlegességnek mondjuk. "Jó pofa" kis hüvelyes növény, magas tápértékkel. Főzve főleg köretként használjuk. De a közel-kelet népeinek kedvelt eledele a csicseriborsóból készült krém a korpás lisztből sütött pittakenyerükhöz.

Hozzávalók:

1 kg sertésoldalas,  45 dkg csicseriborsó,  5 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg reszelt parmezán, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj (a hús sütéshez), 4 ek. olivaolaj a krémbe,  erős paprika, só, egy csokor friss fűszernövény: kakukkfű, majoránna, oregánó, édeskömény, rozmaring (de a morzsolt is jó), 1 csapott kk. őrölt rozmaring, 1 kg újburgonya, 1 csokor petrezselyem

A megmosott húst nagyobb darabokra vágom és az olajban minden oldalról hirtelen átsütöm. Tepsibe teszem besószom, ráöntöm az olajat és kevés víz  (2-3 dl) hozzáadásával lefedve sütöm közepes hőmérsékleten kb. 40 percig. Ekkor leveszem róla a fólíát és az apróra vágott zöldfűszeres, morzsás, fokhagymás, sajtos, erős paprikás keverékkel beszórom és pirosra sütöm.
A csicseriborsót ledarálom, (de lehet kapni daráltan is), adok hozzá 3 dl meleg vizet, 1 csapott kk. őrölt rozmaringot, 1 gerezd lereszelt fokhagymát, és az olivaolajat, majd főzöm 5-6 percig.
A burgonyát megtisztítom és sós vizben pár percig főzöm, mert hamar puha. Kevés olajjal és az apróra vágott petrezselyemmel, kevés reszelt fokhagymával összekeverem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése