2011. június 24., péntek

Meggyes lepény


A lepény tésztája régi családi receptem, amit aztán különböző töltelékekkel tölthetünk meg. Legfőképpen gyümölcsökkel, de mák, dió, túró is kerülhet bele - ki mit szeret. Könnyű, finom omlós tészta. Rengeteget meglehet/ne belőle enni, mert nagyon "eteti magát".

Hozzávalók:

1/5 kg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 13 dkg cukor vagy fruktozum, 2 dl tejföl, 1 csomag sütőpor, fahéj, csipet só, 1,5 kg meggy

A meggyet megmosom, leszárítom, kimagozom és kinyomkodom. A lisztben a margarint elmorzsolom, beleteszem a többi hozzávalót  - a fahéj kivételével - és összegyúrom. Ha szükséges még pici lisztet szórok rá, ha nem eléggé áll össze. Lisztezett deszkán a tepsinek megfelelő két egyforma lapot nyújtok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem az egyiket és egyenletesen elosztom rajta a meggyet. Megszórom fahéjjal és cukorral, ráterítem a másik lapot, megszurkálom és közepes hőmérsékleten szép rózsaszínesre sütöm, majd kockára vágom, és a tetejét is megszórom cukorral vagy froktozummal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése