2011. május 13., péntek

Tojásos galuska fejes salátával


Sajnos ezt a receptet ma megint le kellett írnom, pedig tegnap már leírtam ,meg is jelent több gasztro oldalon, de ma adatvesztésem volt, mert tegnap és ma is a Blogger nem volt elérhető, amiért ugyan elnézést kértek, de ez nem vígasztal, sőt...
Nem tudom, hogy mások hogyan készítik a tojásos galuskát, bár olyan sok variációs lehetőség nincs, de én azért egy kicsit máshogy készítem, mint ahogy le van írva. De magát a galuskát köretként is készíthetjük, emelik a húsok pl. a pörkölt zamatát, ellensúlyozzák esetleges zsírosságát. Okos választásnak tartom, mert a látványa is olyan ami növeli étvágyunkat. A XX. század konyhája mindinkább előtérbe helyezte a zöldségfélékből álló köreteket, és most a XXI. század elején ez még jobban érvényesül. De az én konyhámban mindig helye lesz köretként és önálló ételként is.

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 5 tojás, 8 ek. olaj, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 1/2 dl tej, 1/2 dl tejföl
a salátához: 1 jó tömör fejű saláta, 1 citrom, 2 tk. mustár, ízlés szerint cukor vagy fruktozum, csipet só, 5 tk. olivaolaj

A galuskához egy tojást felverek beleteszem a tejet 2 ek.olajat pici sót, jól elkeverem és hozzáadom a lisztet és annyi vizet, hogy se túl lágy, se kemény ne legyen. Ha jó könnyű tésztát akarunk készíteni, akkor közvetlenül a főzés előtt keverjük össze, mert állás közben a tészta keményedik. Nem szabad sokat keverni sem, csak annyira, hogy összevegyüljenek az anyagok. Forró sós vízbe szaggatom - én tányérból teáskanállal, gyakran mártogatva a vízbe a kanalat. De lehet nyeles vágódeszkáról is vagy lyukacsos galuskaszaggatóra téve is, közben kevergetve a vízben. Akkor van készen, ha feljön a víz tetejére. Leszűröm, meleg vízzel leöblítem, kevés olajban megforgatom, melegen tartom amíg a tojást előkészítem.
A 4 tojást felverem belereszelem a fokhagymát, sózom, borsozom beleteszem a tejfölt és jól összekeverem. Az 5 ek. olajat felforrósítom beleöntöm a tojást és rögtön rá a galuskát, kavarom amig a tojás szépen bevonja a galuskát és készre sütöm.
A salátát megmosom leszűröm, nagyobb darabokra tépkedem és elosztom négy kistányéron. A citromot kifacsarom hozzáöntök 1/2 dl vizet, beleteszem a mustárt, pici sót, cukrot, majd az olajat is lassan adagolva, hogy krémszerű legyen. Megöntözöm vele a salátákat. Keverhetünk bele kevés tejfölt vagy joghurtot is.

Van még belőle ITT és ITT



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése