2011. május 9., hétfő

Tárkonyos fejtettbab-főzelék sült hússal


Minden évben, minden nekünk tetsző alapanyagból - amit mélyhűtőbe lehet tenni - teszek el, hogy amikor még nem lehet kapni, mert nincs szezonja, akkor is tudjak készíteni - mint most - fejtettbabból főzeléket vagy levest. Nem olyan mint a friss, de jobb, mint a konzerv.
A tárkonyt pedig zöldfűszerként is és morzsolt formában is szeretjük, mert nagyon finom ízű lesz tőle az étel, és sokféle ételbe való.

Hozzávalók:

50 dkg fejtettbab, 60 dkg lapocka (egybe hagyva), 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, bors, 2 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 ek. olaj, 1/2 babérlevél, 1 csapott ek. morzsolt tárkony, só
a húshoz: 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, és kömény, 1 dl olaj, só
A húst a forró olajban minden oldalán kissé megpírítom, az apróra vágott fokhagymát és a fűszereket beleteszem, majd felöntöm kevés vízzel és fedő alatt párolom. A vizet időnkét pótolom, de mindig csak kevéssel, zsírjára sütöm. Az apróra vágott vöröshagymát az 1 ek. olajban megdinsztelem, hozzáteszem a szintén apróra vágott fokhagymát, babérlevelet, sót és felöntöm 3-4 dl vízzel és főzöm takarékon. A maradék olajban kissé megpirítom a lisztet beleteszem a pirospaprikát, borsot, tárkonyt és besűrítem a főzeléket. A húst felszeletelem és tálalom a főzelékkel, megszórom egy kis morzsolt tárkonnyal, ha van akkor a zölddel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése