2011. május 6., péntek

Tarhonyás hús uborkasalátával


Erre a receptre azt mondhatom, hogy "asszony tervez, a férj végez", ugyanis tavasz és friss zöldségek ide vagy oda, a férjem rendelése ez volt. A savagyúság viszont nem a téli eltett, hanem idei vagy inkább mindig kapható kigyóuborka. A tarhonyát persze én is szeretem és minden tésztafélét. Amikor tarhonyát készítek mindig eszembe jut - talán két évvel ezelőttről, amikor az egyik TV csatorna amatőröknek rendezett főző versenyt, komoly díjakkal, és az egyik versenyző, aki ki is esett, nem ismerte a tarhonyát, amin én teljesen elképedtem. Lehet nem szeretni vagy szeretni, de hogy egy magyar ember vagy inkább háziasszony ne ismerje, az ledöbbentett. Hiszen a tarhonya annyira magyar specialitás, szinte hungarikum, régi pásztor ételünk alapanyaga.

Hozzávalók:

60 dkg marhahús (lábszár, vagy bélszín vége a pacsni) 4 ek. olaj vagy 4 dkg zsír, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, őrölt pirospaprika, só, őrölt bors, 1 paradicsom, csöves zöldpaprika, 20 dkg tarhonya,

A húst megmosom és kockára vágom. A hagymát, fokhagymát apróra vágom és zsírban megfonnyasztom. Beleteszem a pirospaprikát, és rögtön a húst is, hogy a paprika meg ne égjen. Pár percig kevergetem, hogy a hús átsüljön, majd beleteszem a karikára vágott paprikát, a kockára vágott paradicsomot, sót, borsot. Felöntöm annyi vízzel ami éppen csak ellepi. Ha a vizet elfötte újra öntök rá, de csak keveset, hogy ne főtt hús jellege legyen, mert a pörkölt rövid lében párolt hús. Ha megfőtt majdnem zsírjára sütöm, tehát maradjon azért szaftja.
A tarhonyát kevés (1-2) kanál forró olajban megpirítom, felöntöm vízzel, sózom és lassú tűzön lefedve puhára főzöm. Tehetünk ebbe is kevés pirospaprikát, hagymát.
Uborkasaláta:
1 kisebb kigyóuborka, 1 gerezd fokhagyma, csipet pirospaprika, örölt bors, 1 citrom, só, pici folyékony édesítő vagy cukor
Az oborkát jól megmosom, megtörlöm és nagyon vékony karikára vágom (hámozhatjuk és gyalulhatjuk is), gyengén megsózom és hagyom állni 15-20 percet, hogy minél kevesebb levet veszítsen. Elkészítem a salátalevet: kevés vízbe  (1 dl ) belereszelem a fokhagymát, beleteszem a pirospaprikát, borsot, citromlevet csavarok, amit ízlés szerint édesítek, majd a kinyomkodott uborkát. Ízlés szerint még meglocsolhatjuk kevés olajjal vagy tejföllel is, és szórhatunk rá apróra vágott petrezselymet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése