2011. május 1., vasárnap

Sertés szelet színes burgonyasalátával


A saláták színes, üdítő, étvágygerjesztő, tápláló és gyorsan elkészíthető ételek. Sok változatuk van, készülhet húsos étel mellé savanyúságként, önálló ételként és köretként is, mint ennél a receptnél. Egy pikáns öntettel inycsiklandozóvá tehetjük még az ismert és esetleg már unalmas zöldségeket is.

Hozzávalók: 4 adag

50 dkg burgonya, 60 dkg sertéslapocka egybe (a magasabb, gömbölyű része) 1 1/2 dl olaj, őrölt bors, késhegynyi őrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg savanyú uborka /én kovászosból is készítettem már, mert imádjuk a kovászos uborkát, amikor itt a szezonja, akkor én "sorozat gyártom" egészen októberig), de jó a kigyó uborka is, 2 db kemény paradicsom, 3 fött tojás, 2 ek. citromlé,
só, 1 késhegynyi őrölt bors, 2 dl tejföl vagy joghurt, 1 dl majonéz, 1 tk. mustár, 2 ek. olivaolaj
A burgonya héját jól megmosom és héjastól felteszem főni.
A burgonya ha megfött meghámozom és karikára vágom. A paradicsomot meghámozom karikára vágom.  A megfözött tojást is tojásszeletelővel felszeletelem. Az uborkát (ha kigyó uborka, jól megmosom, megtörlöm) karikára vágom, és az olajban kissé megpárolom.
Elosztom négy tányéron minden felkarikázott hozzávalót rakottan (burgonya, uborka, paradicsom, tojás). Elkészítem az öntetet: a tejfölt, majonézt, mustárt, borsot, sót, az uborka olaját, és a citromlét jól összekeverem. Kissé behűthetjük.
A húst megmosom leszárítom és a forró olajban minden oldalról megkapatom, mellé teszem az apróra vágott fokhagymát, sózom, megszóróm a köménnyel és borssal. Pici vizet aláöntve fedő alatt párolom, idönként pótolva a vizet Zsirjára sütöm és kicsit hagyom hülni, majd felszeletelem.
Tálalom a hússzeleteket a salátával, megöntözöm az öntettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése