2011. május 3., kedd

Metélőhagymás pogácsa


A kelt tészták a kedvenceink, legyen az hagyományos mákos, lekváros, diós vagy már egy jó ideje a zöldfűszeres. A metélőhagyma is a medvehagymához hasonlóan a tavasz első hírnöke és a legkisebb hagymaféleség. Erősen fűszeres íze nagyon hasonló a hagymáéhoz, és nagyon magas a C-vitamin tartalma. Én sokféle ételbe használom elsősorban nyersen pl. saláta, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, burgonya, tojásos, sajtos és túrós ételek fűszerezésére. Üde zöld színe miatt ételek díszítésére is alkalmas.

Hozzávalók: 50 db lesz

50 dkg liszt, 25 dkg margarin vagy vaj, 2 dl tejföl, 1 dl tej 3 dkg élesztő, 2 db tojás, só, 1 tk őrölt bors, egy egész cserép levágott metélőhagyma

A lisztet tálba szitálom a margarint elmorzsolom benne. Beleteszem a felvert tojások bő 2/3 részét a tejben felfuttatott élesztőt, tejfölt, sót, borsot, és jól összegyúrom. Ha szükséges kevés lisztet még szórok hozzá.  A metélőhagymát csokorba fogva, összekötve megmosom, leszárítom és kb. 1 cm-es darabokra metélem. A tésztát kínyújtom és a három felé osztott metélőhagymával megszórom. Összehajtom több rétegben és megint kinyújtom, megint szórás, majd hajtogatás és nyújtás következik. Végül harmadszor is elvégzem a leírt műveletet és akkor már kb. 1 cm vastagra nyújtom és a legnagyobb kiszúróval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt alacsony peremű tepsibe teszem, megkenem a maradék tojással és közepes hőmérsékleten szép pirosra sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése