2011. május 30., hétfő

Kapros káposztafőzelék borsos tokánnyal

 . A vitamintartalmuk is nagyobb a tároltakénál, és így élelmezésünk legolcsóbb vitaminforrásai, és könnyen emészthetőek. A szervezetünknek mindegyik főzelékfélére egyaránt szüksége van, ezért igyekezzünk mindennap az idénynek megfelelő főzeléket fogyasztani. Nálunk ez elég gyakori, mert szeretjük és a férjem szerint nagyon finoman készítem.

Hozzávalók:

1 kg új fejes káposzta, 1 kg újburgonya, 1 kis csokor kapor, 1/2 dl olaj, 4 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg liszt, 1 késhegynyi pirospaprika, bors, só, 
tokányhoz: 60 dkg sovány marhahús, de a sertés is finom, 1 új főzőhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, bors, 1 dl fehér bor

A borsos tokánynak igen sok változata ismert a magyar konyhában (erdélyi tokány, amely tejfölös lisztes habarással készül, gombás tokány, majoránnás tokány, debreceni tokány). Mi azt szeretjük amit most leírok.
A húst vékony csíkokra vágom, a szalonnát szintén. A szalonnát kisütöm, a zsírját leszűröm, és beleteszem az apróra vágott hagymát és megfonnyasztom, majd beleteszem az apróra vágott fokhagymát is. Ezután a hús következik, amit többszöri kevergetés mellett átsütök. Kevés vízzel felengedem, és a pörkölthöz hasonlóan kevés lében párolom. Közben hozzáadom a héjától magjától megtisztított paradicsomot, zöldpaprikát, törött borsot, bort. Lefödve puhára párolom, zsírjára sütöm, és hozzáteszem a kisült szalonnadarabokat is. Pici vizet öntök hozzá megint és kb. 10 percig forralom. Leve rövid, sűrű, barna színű és tartalmas. Igazából galuskával a legfinomabb, de én főzelékre is készítem feltétként.

A káposztát négybe vágom vízsugárral jól átmosom, lecsurgatom és szélesebb csíkokra vágom. Annyi sós vízbe teszem főni, hogy éppen ellepje. A megtisztított kockára vágott burgonyát is hozzáteszem. Beleteszem az  apróra vágott újhagyma és fokhagyma felét. Az olajban a lisztet kissé megkapatom, beleteszem a maradék újhagymát, fokhagymát kissé összedinsztelem, majd megy bele a bors, pici pirospaprika, és ha puha a káposzta és a burgonya belekeverem. Az apróra vágott kaprot is beleteszem és 5 percet takarékon még főzöm. Feltétnek kerül rá a borsos tokány.

2 megjegyzés:

  1. És a káposztával mit csináljak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szoktam névtelen hozzászólást fogadni, de most kivételt tettem. Ugyanis jogos a kérdésed, mert lehagytam a káposztával történő munkálatokat. Köszönöm az észrevételed, és már pótoltam is.

      Törlés