2011. április 8., péntek

Spagetti bazsalikomos szósszal, fűszeres jégsalátával


A kifőtt tésztát minden változatban szeretjük, különösen a szöldfűszereset. A bazsalikom pedig a kedvenc zöldfűszerem. Szeretem a friss leveleinek az illatát, amely a mentához, szegfűszeghez hasonló ízű. De megszárítva már enyhén borsos íze van. Nagyon sokféle ételhez használhatjuk, mint a borjú, ürü, saláták, nyersételek, paradicsomos ételek, zöldséglevesek, tésztaételek, szószok. Hamonizál a fokhagymával borssal, hagymával, tárkonnyal és a rozmaringgal.

Hozzávalók:

Kb. 24 db friss bazsalikom levél, (ezzel már megkopasztunk egy bazsalikom bokrocskát, de megéri), 1 tk. fenyőmag, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olivaolaj, 2,5 dkg reszelt pecorino-sajt, 2,5 dkg parmezán sajt, só, frissen őrölt bors, 20-25 dkg spagetti
Salátához:
1/2 fej jégsaláta, 1/2 kigyóuborka, 2 ek olaj, 1 tk. szárított bazsalikom vagy kakukkfű, só, bors
A bazsalikomot megmosom, leszárítom, és összeaprítom. A fokhagymát apróra vágom. A sajtokat lereszelem. A bazsalikomhoz apránként adom hozzá az olajat, fokhagymát, sajtokat, közben botmixerrel pépesitem addig, amig az összes hozzávaló el nem fogy. Ízesítem sóval, borssal, majd alaposan összekeverem. Hagyom állni amig a tésztát kifőzöm. A tészta főzővizéből hagyok annyit amenyi kell, a szósz hígításához (ezt mindig látjuk, hogy mennyi kell). A tésztát összeforgatom kevés olajban.
A salátát megmosom, leszárítom és újjnyi csíkokra vágom.  Az uborkát is megmosom, megtörlöm és 1/2 cs vastag karikára vágom. Az olajban kissé megdinsztelem, leveszem a tűzről és belkeverem a bazsalikomot, sózom, borsozom és ráöntöm a salátára. Lazán összekeverem. Az uborkás olaj melege egy kicsit megfonnyasztja a jégsalátát, de ettől még finom, ropogós marad. Önálló ételnek is jó, de köretként is.
Tálalhatjuk a szószt a tésztával összekeverve, de a tetejére kanalazva is. Tegyük mellé a salátát, és lehet még a tetejére tenni vagy külön tálkában a pecorinót is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése