2011. április 3., vasárnap

Caesar-saláta


Ehhez a salátához is jégsaláta dukál, bár nem hiszem, hogy a régi Rómában lett volna jégsaláta  - de majd kutatni fogok ebben a kérdésben. Abban az időben az öntetet sózott halkrémmel ízesítették. Úgy gondolom, hogy ma annak felel meg a szardellapaszta. Aki szereti tegyen bele, én is ezzel készítettem, de lehet bele tenni szardiniát összetörve,sültet, csirkecsíkokat, vagy akár rákot is. De az eredeti a halkrémmel ízesített.

Hozzávalók:

1 fél jégsaláta, (attól függ hányan esszük), 1 1/2 dl majonéz jó minőségű tubusos, (vagy házi készítésű: 2 tojássárgája 1 dl olivaolaj) 1 dkg mustár 5 dkg reszelt parmezán, 1 dl tejszín, pici só, 10 dkg szikkadt kenyér. 2 ek olaj, fél tubus szardellapaszta, vagy olajos hal olaj nélkül összetörve

A jégsalátának kivágom a torzsáját, félbe vágom és vizben megmosom, lecsurgatom, leveleit durvára tépkedem, leszárítom. Összekeverem a majonézt, mustárt, sajtot, tejszínt, szardellapasztát, sót, és a tálkába tett salátát összekeverem az öntettel.
A kenyeret kockára vágom és az olajban megpirítom, és a saláta tetejére szórom.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése