2011. március 30., szerda

Nizzai saláta


A francia konyha rafinált ízeiről híres, így ez a saláta is, amelyből az olajbogyó nem maradhat ki. De a többi hozzávaló is pikáns ízt ad a salátának. Tehetünk rá többféle halat füstölt pácoltat, lazacot, pisztrángot, de tonhalat is mint ebben a receptben.

Hozzávalók:

4 tojás, 20 dkg ceruzabab, 4 paradicsom, 2 ek. fekete olajbogyó, 1 kisebb fej római saláta, de jó a jégsaláta is, 2 tonhalkonzerv, 1 zöldpaprika, hagyma, toast kenyérszelet

Öntethez:
2 ek. dijoni mustár, 1 dl olivaolaj, 1 dl fehér borecet, só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem

A tojást megfőzöm és cikkekre vágom.  A zöldbabot megtisztítom és sós vízben roppanósra főzöm, kihűtöm. A paradicsomokat karikára vágom, az olajbogyót félbevághatjuk, de maradhat egészben is. A megmosott, leszárított salátát vághatjuk vékony csíkokra is, de maradhat levelesen is. A lecsepegtetett tonhalat nagyobb darabokra töröm. A paprikát karikára vágom. Ezután minden hozzávalót lehűtök. Az öntethez a mustárt elkeverem az olivaolajjal, hozzáöntöm a borecetet, sóval, borssal, zúzott fokhagymával és az aprított petrezselyemmel ízesítem.
Elrendezem tányéron a salátát, rá a paprikát, paradicsomot, zöldbabot, majd ismétlem a sort. A tetejére rakom a halat, olajbogyót tojásokat, és meglocsolom a pikáns öntettel.
Tehetünk rá még egy pár fél-fél hagymaszelet kissé szétnyitva.
Pirított toast kenyeret adok mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése