2011. március 9., szerda

Lencsefőzelék párizsi szelettel


Jó laktató étel, pláne ezzel a feltéttel, de bízom abban, hogy a manapság oly sokat hallott diétázó, fogyókúrázó "lázban", azért többen vannak azok, akik nem sanyargatják magukat. Hiszen minden a mennyiségen múlik, ezért nem értek azokkal egyet, akik azt hiszik, hogy mellőzni kell a szénhidrátot. Csökkenteni lehet, de mellőzni nem, mert nélküle nincs élet. Mi mindent eszünk, csak figyelünk arra, hogy mikor eszünk, mit, mennyit és hogyan.

Hozzávalók:

40 dkg lencse, 4 szelet sertés hosszúkaraj vagy tarja, 2 ek. olaj vagy 3 dkg zsír /pld. libazsír/, 2 dkg liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, babérlevél, bors, só, 1 kk. mustár, pár csepp citromlé, tejföl
A panírozáshoz palacsintatészta, de jóval sűrűbb mint a palacsintához.

A lencsét megmosom, leszűröm és hideg vízben felteszem főni. Beleteszem az apróra vágott vöröshagyma felét, sót, babérlevelet. A lisztet az olajban egy kicsit megkapatom beleteszem a maradék hagymát és az apróra vágott fokhagymát és ahogy megérzem az illatát már félre is húzom a tűzről. /Aki nem akar rántással sűríteni, még ilyen kevés és gyenge változatban sem, sűrítse a főzeléket a saját anyagával. Kb. a lencse negyed részét turmixolja vagy paszírozza és tegye vissza a főzelékbe. A lencse elég lisztes, mint minden száraz hüvelyes, ezért elhagyható a liszt./
Amikor a lencse már puha beleteszem a hagymás rántást és összekeverem, még 5 percet főzöm, majd ízesítem a mustárral, borssal, citromlével. A tejföl is belekeverhető, de tehetjük a tetejére is, vagy adhatjuk mellé. Illik a lencséhez a reszelt torma is, adhatjuk ezt is mellé vagy bele is keverhetjük.

A húst megmosom, leszárítom, glopfolom, besózom  megforgatom lisztben és az időközben elkészített sűrű palacsintatésztában, majd a bő, forró olajban kisütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése