2011. március 24., csütörtök

Csirkebecsinált


A régi magyar konyhának van egy olyan étele, amelynek a neve az elmúlt száz évben kissé mulatságos hangzású volt. Szoktam is rajta viccelődni, hogy Mit csinált? Becsinált. Ezért a mai konyhánkban már ezt a kedvelt ételt nem becsináltnak mondjuk, hanem a jól hangzó franciás ragunak. A kettő ugyanaz, apróra vágott húsból, zöldségekből világos sűrítéssel készült egytálétel. A nehéz ételek között a becsináltak feleltek meg a diétás követelményeknek. Köretnek rendszerint rizst adtak hozzá.

Hozzávalók:

80 dkg csirkehús  (felsőcomb,alsócomb, szárny, nyak, máj, zúza, szív) 8+2 dkg vaj, 5 dkg liszt (durum), 40 dkg vegyes zöldség, só, törött bors, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 dl tejszín

A darabokra vágott csirkehúst a megtisztított és apró kockákra vágott zöldségekkel a vajon megpirítom. Ezután vízzel feleresztem, sózom, borsozom.
A 2 dkg vajban a lisztet gyengén megpirítom beleteszem az apróra vágott petrezselyem felét és feleresztem vízzel, és jól felforralom majd a tejszint is beleteszem, de ezzel már nem forralom.
A rizst sós vízben megfőzöm (hasonlóan a gyors rizshez csak nem zacskóban) leszűröm, finoman összekeverem kevés vajjal vagy olajjal és a maradék petrezselyemmel. A rizst formázom. A zöldséges húst tálalom a ráöntött tejszínes sűritménnyel és a rizzsel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése