2011. február 12., szombat

Rakott tészta



A tésztás ételek már gyerekkoromban is a kedvenceim között voltak. Nem tudom, hogy egyik vagy másik étel szeretete öröklődik-e, de az édesapám is tésztaszerető volt, pedig ez nem jellemző a férfiakra. Szinte minden változatban készítem az egyszerű hazai változatokat, a zöldséges rakottakat, húsosakat, sósakat, édeseket.
Ez is egy édes változat, amit az általam főzött szilvalekvárból készítek, ami natúr, mert mindig besztercei szilvát veszek, ami nagyon finom édes magában is.

Hozzávalók:

30 dkg szélesmetélt, 5 dkg darált mák, 5 dkg darált dió, 20 dkg szilvalekvár, 5 dkg margarin, 1 ek olaj, ízlés szerin édesitő fruktozum vagy cukor, kevés zsemlemorzsa

A tésztát sós vizben kifőzöm és az olajjal összekeverem.  A diót és a mákot külön-külön összekeverem az édesítővel. A kb. 10 cm magas sütőtálat a margarinnal kikenem, az alját megszórom pici morzsával. A tésztát négyfelé osztom, és az egyik negyedet az aljára terítem a tálnak, majd megszórom a mákkal, ráteszem a második negyed tésztát, és elkenem rajta a lekvárt, ráteszem a harmadik negyed tésztát, és beszórom a dióval, végül beborítom a maradék tésztával. Előmelegített sütöbe teszem és közepes hőmérsékleten pirosra sütöm a tetejét. Kockára vagy cikkre vágom, ami persze nem marad tökéletesen egybe, de ez nem baj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése