2011. február 26., szombat

Kapros lucskos káposzta sertéspörkölttel


Szeretjük az egytálételeket, különösen a zöldségeseket, mint ezt a kapros-burgonyás-káposztás változatot. A mai fogyókúrás, diétás, és reform étkezésbe nem fér bele a magyar konyha hagyományos rántással készült főzelékek változata. De higgyék el, hogy semmivel sem ártalmasabb a gyengén megkapatott olajban kissé pirított liszt, mint a habarás, mert abban is liszt van és még tejföl is, ami nem is megy minden főzelékbe. Legfeljebb az tudom tanácsolni, hogy aki ezt nem szereti, válassza a zöldség és burgonya összeturmixolását, és azzal süritse a főzeléket. Ebben az esetben egy kicsivel több kell belőle.

Hozzávalók:

40 dkg sertéshús /lapocka/, 1 kg édeskáposzta, 80 dkg burgonya, 1 ek. olaj vagy 2 dkg libazsír, 4 dkg liszt, 1 ek. tejföl /de ez el is hagyható, én ebbe nem szeretem, de ez ízlés dolga/, 1 csokor kapor, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, bors, citromlé /vagy ízlés szerinti  ecet/, só

1. változat
A húst egy darabban sós vízben félig megfőzöm, majd kockára vágom. Hagyhatjuk egészben és a végén szeletekre is vághatjuk. A káposztát két ujjnyi szeletekre vágom, és a húst a levével együtt ráöntöm. Beleteszem  a kockára vágott burgonyát, az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, sót és puhára főzöm. Közben világos rántást készítek és amikor már szinte készre főtt az egész, akkor ezzel a káposztát felengedem, berántom. Kb. még 5 percig főzöm, mert így a rántás nem fog kiérződni, ízesítem az apróra vágott kaporral, borssal.
Ne legyen se híg, se sűrű. Ha egyben maradt a hús, akkor felszeleteljük és a tányéron levő fözelék tetejére tálaljuk.

2. változat
Úgy készül, hogy minden alapanyag marad a főzelékben csak a hús nem, mert nem azzal főzzük. Külön elkészítjük a pörköltet.
Ehhez kell még egy hagyma, fokhagyma, pirospaprika, zöldpaprika, paradicsom, olaj és a szokásos módon pörköltet készítünk, és azt tesszük a káposzta tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése