2011. február 13., vasárnap

Gombapörkölt galuskával


Úgy gondolom, hogy a gomba rendkívül népszerű étel a kiváló íze miatt, és nagyon tápláló is. De a fogyasztása nagy óvatosságot kíván, csak ellenőrzött helyen vásároljunk ha erdei gombát kívánunk enni. Persze ha a termesztett mellett maradunk, mint a laskagomba, fehér csiperke, barna csiperke, akkor nincs mitől félni. Könnyen romló étel, ezért mindig fogyasszuk el akkor, amikor elkészítettük.

Hozzávalók:

60 dkg bármilyen ehető gomba, 3 ek. olaj vagy 4 dkg zsír, 2 dl tejföl, egy kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, bors, só

A gombát megmosom, ha teljesen friss, akkor nem kell lehúzni a kalapjáról a bőrét, mert jó íze van. Kiveszem a szárát az alját kicsit levágom, és vékonyan felszeletelem az egészet.
A hagymát, fokhagymát apróra vágom, és a zsiradékban gyengén megdinsztelem, majd beleteszem a fokhagymát is, és azzal is egy picit, - csak amig az illatát megérzem - dinsztelem. Beleteszem a piros paprikát, elkeverem, majd a gombát is, sózom, borsozom, és takarékon, lefedve a saját levében párolom, kb. 10 percig. Ezután kevés vizet hozzáöntök és  fedő alatt addig párolom amig egészen puha nem lesz, és zsírjára sül. Aki szereti keverje bele a tejfölt. /én sem benne, sem a tetején nem szeretem, de ez izlés dolga/
Apróra szaggatott galuskát főzök hozzá, de rizzsel is jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése