2011. február 26., szombat

Borban kaporban párolt hal fokhagymás fött burgonyával kapormártással


Mi magyarok nem vagyunk nagy halfogyasztók, ez talán azért van, mert aki nem tud vagy nem szeret horgászni, nem jut hozzá csak jó magas áron. Vannak folyóink sokféle hallal, mégis még a Balaton mellett is tengeri halat készítenek az éttermekben, sütödék pedig már régen nincsenek. A férjem nagy ho-ho-horgász volt, de ma már nem jár horgászni, mert a vizek szennyezettek, a hal kevés, az egyesületi tagdíj magas...
Mi a süllőt szerettük a legjobban, és ha hazai halat akarunk enni sütve, akkor azt veszek, ha halászlét, akkor pontyot és apró halat, de sajnos mi is többnyire a filézett tengeri halat fogyasztjuk.

Hozzávalók:

80 dkg filézett tengeri hal, 80 dkg burgonya, 1/2 dl fehér bor, 1 dl olaj, 1 1/2  csokor kapor, 2 ek. liszt, citromlé, 1 kk. apróra vágott hagyma, 1 dl tejföl só, ízlés szerint pici cukor, 2 gerezd fokhagyma

A tengeri halak többnyire fagyasztottak, amit időben kiveszek a hűtőből, hogy kiengedjen, majd leszárítom. Kb. 20 dekás darabokat vágok belőlük, és forró olajban - amiből 2 evőkanállal félreteszek a mártáshoz - megkapatom mindkét oldalukat. Felöntöm a borral, beleteszem a fél csokor kaport apróra vágva, sózom és párolom, zsírjára sütöm, és ekkorra már kap egy kis sült szint is.
A burgonyát meghámozom, apró kockára vágom, és sós vízben, a félbevágott fokhagymával megfőzöm.
Elkészítem a kapormártást:

Az olajból, lisztből világos rántást készítek, hozzáadom a hagymát és az egy csokor apróra vágott kapor felét, vízzel, vagy csontlével feleresztem, kb. 15 percig főzöm, ízesítem pici cukorral, pár csepp citromlével, végül hozzá adom a többi kaprot és a tejfölt is.
Főzés közben a kapor sokat veszít üde, friss ízéből és színéből, ezért adjuk két részben a mártáshoz.
Tálaláskor a leszűrt burgonyát megforgatom a hal visszamaradt zsírjában, megszórom kis kaporral a hal mellé teszem, a mártást pedig kis tálkában adom mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése