2011. február 13., vasárnap

Abált szalonna házilag



Disznóvágáskor nagyon sok szalonna lesz, de aki nem tud így hozzájutni lehet vásárolni hátaszalonnát, ami a legértékesebb, a hasi az oldal- és a tokaszalonna már kevésbé. Most arról nem írok, hogy hányféle szalonna készíthető, hiszen aki vidéken él ő tudja, aki pedig városban, neki úgy is csak az marad amit itt most leírok, hogy én hogyan készítem.

Hozzávalók:

60-80 dkg tokaszalonna vagy hasaalja-szalonna, amit kettő vagy három darabba vágunk /10-15 cm széles/, édesnemes piros paprika, 10 gerezd fokhagyma, só, /izlés szerint babérlevél, koriander/

Egy fazékba teszem a szalonnát, és ráöntök anyi hideg vizet ami éppen ellepi. Beleteszem a megpucolt fokhagyma felét, mindegyiket félbe vágva, a babérlevelet, esetleg koriandert, ki hogyan szereti, és főzöm forrástól számítva fél óráig. Ezután lehúzom a tűzről és a lében hagyom kihülni. Kiveszem a vízből  és deszkára teszem. A fokhagyma másik felét apróra vágom. A szalonnát bedörzsölöm a paprikával, majd a tetejébe nyomkodom a fokhagymát és hideg helyre teszem, pld. a hűtőbe vagy az erkélyre persze lefedve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése