2010. december 30., csütörtök

Évbúcsúztató

Elmúlt a karácsony. nyakunkon a Szilveszter és az új év, ami szerintem -legalábbis az én környezetemben - már nem olyan megeröltető sem anyagilag, sem fizikailag. Ahogy írtam magamról, én a szezonális és "rongyrázás" nélküli ételek híve vagyok, ami azt jelenti, hogy egyszerűbb ételeket készítek, nem szeretem a gasztrosznobságot.

SZILVESZTER




Minden vallási ünnepünknek van története, igy a Szilveszternek is. Decenber 31-e I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, aki 335-ben ezen a napon hunyt el. 1691-ben XII. Ince pápa döntésével rögzült az új év kezdete január elsejére, addig változó időpontokban ünnepeltek. A mai napig nem ünnepel az egész világ egyidőben, így a kínai, a zsidó és az iszlám naptárban nem január elseje az új év kezdete.

Szilveszter estéje tüneményes, de szó szerint is,mert egy pillanatra megérinti egymást a búcsúzó és a beköszöntő év. Mindenki nagy várakozással néz elébe az újnak, terveink vágyaink vannak. Az újat még nem ismerjük csak azt ami elmúlt, és azt szeretnénk, hogy ami nem volt jó benne az ne ismétlődjön, ne folytatódjon.

TÖLTÖTT SERTÉSDAGADÓ
HERCEGNŐBURGONYÁVAL
PÁROLT ZÖLDSÉGGEL




Hozzávalók:

1 kg sertésdagadó, 4 száraz szömle, 2 dl tej, 4 fött tojás, 1 egész tojás, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 1/2 dl olaj, 20 dkg füstölt szalonna

A dagadót megmosom, leszárítom, és felszúrom a belselyét. A zsömléket a tej és kb. 3-4 dl víz keverékébe áztatom, és jól kicsavarom. Tálba teszem, a zsömléket, a főtt tojásokat a nagylyukú reszelőn belereszelem, beleütöm a nyers tojást, ízesítem sóval, borssal, beleteszem a megmosott, és leszárított apróra vágott petrezselymet. A megpucolt vöröshagymát és fokhagymát apróra vágom és az olajban megdinsztelem, és ezt is hozzáadom a töltelékhez, majd jól összekeverem. A szalonnából 2-3 szeletet apró kockára vágok, zsírjára sütöm, de csak annyira, hogy maradjanak apró szalonnapörcök. Ezt is belekeverem.
A dagadót megtöltöm kanál segítségével, és a szélét bevarrom - de átnézem az oldalait is, mert ahol nagyon vékony a hártya, ott még azt is összevarrom a húsrészével. Ne tömjük meg nagyon, mert akkor szokott kirepedni. A tepsi aljára terítek szalonna szeleteket és ráfektetem a dagadót. A tetejére is teszek szalonna szeleteket, majd aláöntöm az olajat és
A tepsi aljára terítek szalonna szeleteket, és ráfektetem a töltött dagadót, A tetejére is terítek szalonna szeleteket, aláöntöm az olajat és előmelegített sütőbe teszem kis időre, hogy az alját megkapassam. Ekkor kiveszem és aláöntök 2 dl vizet, befedem alufóliával és visszateszem a sütőbe. Kb. 30 perc után megnézem a színét, állapotát, és ha puha leveszem róla a fóliát és pirosra sütöm. Jól kihütöm, mert csak akkor szeletelhető szépen.. A köretekkel tálalom.

DIÓS ZELLERCSIPSZ




Finom nassolni való, és egészséges is a külhoni csipszekkel ellentétben. Felnőtt és gyerek egyaránt kedvelni fogja, mert ki ne szeretné a palacsintát, bár nem abban a formában ahogy ismerjük és készítjük, de a csipsz sem abban a formában van...

Hozzávalók:

1 jó nagy zellergumó vagy 3-4 kisebb, 1 citrom kicsavart leve, 2 db tojás, 1 1/2-2 dl tej, liszt a panírozáshoz, olaj a sütéshez, annyi szénsavas ásványvíz , hogy súrú palacsintatészta készülhessen, 1 tk. élesztő, só, 10-15 dkg dió vagy mandula

A zellert megmosom és meghámozom majd vékony szeletekre vágom. Kevés sós-citromos vízben puhára párolom, leszűröm és jól lecsepegtetem. A tojásokból és a liszt nagyobb részéből az élesztővel megfuttatott tejből kevés ásványvízzel, és sóval sűrű palacsintatésztát készítek. A zellerszeleteket a lisztbe majd a palacsintatésztába, végül a durvára vagdalt dióba forgatom, és forró olajban kisütöm.
Készíthetjük karalábéból, cukkiniből, padlizsánból is.

TÚRÓS POGÁCSA



Hozzávalók:

25 dkg áttört túró, 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 1 tojás, 2 dkg só, reszelt sajt, szezámmag /izlés szerint/

A nyersanyagokat jól összedolgozom, 1 órát pihentetem a hűtőben, majd 3 cm vastag, 5 cm átmérőjű pogácsákat szaggatok. Felvert tojással a tetejét megkenem, reszelt sajttal, szezámmaggal megszórom. és 180 fokos sütőben /gázsütő közepes fok/ megsütöm - figyelve a színére.


Szilveszteri hagyományaink közé tartozik, hogy pezsgőt iszunk, hogy gazdagok legyünk, trombitálunk, hogy elűzzük a gonoszt, disznót eszünk, mert kitúrja a szerencsénket, és kerüljük a szárnyasokat, mert az kikotorja a házunkból.
A lencse szintén a pénz, a gazdagság szimbóluma, egyenek belőle minél többet, hogy sok pénzük legyen - mi ezt tesszük, mert egy nagy fazék lencselevest készítek. Azt ne kérdezzék, hogy gazdag vagyok-e, sajnos nem, de nem hiszem, hogy akkor boldogabb lennék. Annyi van, ami nekünk kell az évtizedek alatt kialakult életvitelünkhöz.
Négylevelű lóherét is tartottak elődeink, ami a kereszt szimbóluma, és rontás ellen használták. Beledugták a cipőbe vagy a kabátba varrták.
Babonák, szokások, hagyományok a régmúlt időkbe nyúlnak, amelyekből ma is megtartottunk párat, és hiszünk benne azért gyakoroljuk.
Szilveszter napja a fogadalmaké is. Ilyenkor sokan elhatározzák, hogy elhagyják káros szokásaikat, új életet kezdenek. Ehhez kívánok minden elhatározónak erőt, kitartást, és új jobb életet.

AZ ÉV ELSŐ NAPJA                      B U É K  2 0 1 1




Az év első napján olyan ételeket készítek ami a hagyományokból ered, így megtalálható nálam a lencseleves, a korhelyleves, a sertésből készült ételek. Az új évre bőséget hozó lencse soha nem maradhat el. Sokan főzeléket készítenek belőle, én elsősorban levest, de szoktam sonkás lencsekrokettet, csőben sült lencsét is készíteni.
Nekem nincsenek rossz emlékeim iskolás koromból, a rántástól ragacsos lencsefőzelékről, így én mindig szerettem, és szeretem a lencsét, és nemcsak új év első napján - bár ilyenkor nő az ázsiója - amikor mindenki megeszi a kötelező lencselevest, hanem bármikor az őszi és téli szezonban, mert sokféle változatban készítem. A cukorbetegeknek - a családomban sajnos van - kifejezetten ajánlom, mert a glikémiás indexe alacsony, igy lassan emeli a vércukorszintet.
Főzési fortélyom: ne hideg vízbe tegyék fel főni, hanem forrásban lévő vízbe szórják, így könnyebben emészthetőre fő.

SONKÁS LENCSELEVES CSIPETKÉVEL



Hozzávalók:

30 dkg nagyszemű lencse, 30 dkg füstölt sonka, 5 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 nagyobb szelet zellergumó, 1 tojás, liszt /,annyi, amennyit a tojás felvesz, gyurható állapotú keménységű tésza legyen, hogy csipkedni lehessen/, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, őrőlt pirospaprika, só, bors, /aki szereti az erőset, csípős csöves paprika/, 1/2 csokor petrezselyem, 1/2 csokor zellerzöld, liszt a sűrítéshez, -de el is hagyható, mert a lencse eléggé lisztes,-én egy kicsit használtam, kb. 1/2 dl olaj

A lencsét átválogatom, megmosom és előző este beáztatom. Új év reggelén előszőr a kis kockákra vágott sonkát teszem fel forrásban lévő vízbe, majd kb. 35 perc után beleteszem a lencsét is, ezt is főzöm félpuhára, majd a megtisztitott karikára és kockára vágott zöldségeket is beleteszem és megsózom, forrástól számítva lassú tűzön főzöm. Az olajban gyengén megkapatom a lisztet, beleteszem a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, és fokhagymát - az utóbbi miatt csak addig pirítom, amig megérzem az illatát - majd leveszem a tűzről és beleteszem a pirospaprikát, borsot. Amikor már majdnem kész a leves berántom, és még 5 percig főzőm, a legvégén beleteszem az apróra vágott zöldeket. Aki szereti a kimert levesre tehet tejfölt. A csipetkét külön főzöm, mert így mindenki annyit vesz belőle amennyit szeret, és nem is ázik a levesben.

SERTÉSSZŰZ BAZSALIKOMOS RIZSGOMBÓCCAL
ÖNTETTEL



Hozzávalók:

60-80 dkg sertésszűz, 20 dkg rizs, 1/2 dl olaj, só, bors, 8-10 nagyobb bazsalikomlevél, 1 gerezd fokhagyma

A megmosott és leszárított húst kb. 1 cm vastag szeletekre vágom -szűzérmékre - és a felforrósított olajban 10 percig sütöm, majd sózom, borsozom, beleteszem az apróra vágott fokhagymát, picit megkapatom és már öntök is rá pici vizet, lefedve takarékon párolom puhulásig. Ha szükséges többször pótolom a vizet, de mindig csak keveset. Sokan szeretik félpuhán, kissé véresen, akkor elég 10 perc a forró olajban és másik 10 perc a sózás, borsozás után, és mindez víz nélkül. A rizst sós, kevés olajos vízben megfőzöm, puhábbra mint szokásos, mert amikor felszívta a vizet és puha - ha kissé hült - gombócokat készítek belőle és belegörgetem az apróra vágott bazsalikomba. Tálaláskor meglocsolom a saját szaftjával.
Díszítem bazsalikomlevéllel.


MÁSNAPOSSÁG ELLEN

Itt a macskajaj, amelyre van sokunknak bevált praktikája, de az ne a fájdalomcsillapító legyen.
A szeszesital elvonja a szervezetből a vizet, igy nem ajánlott "kutyaharapást szőrével" megoldást választani, azaz újból szeszt inni. Érdemes sokat inni, de elsősorban vizet, citromlét, gyümölcslét amivel pótoljuk az alkohol hatására elvesztett folyadékmennyiséget. Pl. nagyon jó ilyenkor a banánturmix mézzel, vagy bármilyen más kálium pótló gyümölcslé. A méz fruktóztartalma pedig gyorsítja az alkohol kiürülését a szervezetből. Ezután jöhet a korhelyleves vagy könnyű zöldségleves.
Ha nagyon muszály, akkor csak be kell venni fájdalomcsillapítót, mert a fejünk szokott fájni, de az aszpirin tartalmú legyen.
A májunkat is regenerálni kell, mert bizony annak nagyon káros a mértéktelen ivászat, mégha egyszer van egy évben Szilveszter, akkor is. Erre nagyon jó a máriatövismag, ami sokféle formában kapható gyógynövény boltban, gyógyszertárban.
Végül tegyünk egy könnyú sétát a friss levegőn, és ekkor már biztos, hogy magunkhoz tértünk.

MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK ÉS BLOGÍRÓ TÁRSAMNAK
SIKEREKBEN GAZDAG ÉS BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNOK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése