2010. december 26., vasárnap

Boldog Karácsonyt!

Minden kedves olvasómnak békés, szeretetteljes ünnepeket kívánok. Teljesüljön minden álmuk, vágyuk legyenek nagyon boldogok.



Kezdő blogíróként ennyire futotta az időmből, energiámból. Remélem, hogy befogad a "blogger társadalom", és én is hasznára lehetek az olvasóimnak, blogíró társaimnak.

Édes meglepetésként küldöm  a konyhámból ezt a nagyon finom, fanyar narancslikőrt, készítsék el, és koccintsanak vele egymás egészségére. Egész évben bármikor elkészíthető, vagy jövő karácsonyra. Nem volt időm lefotózni.

NARANCSLIKŐR


Hozzávalók

4 szem vérnarancs, 30 dkg kockacukor, kis db fahéj, 12-15 szem koriandermag, 1 üveg /0,7 l/ brandy

A vérnarancsokat forró vizben jól megmosom. Három narancsot meghámozok, ekkor a gyümölcsök belső fehér hártyáját is eltávolítom. A narancsok húsát finomra vágom, és a kockacukorral, a fűszerekkel együtt egy széles szájú üvegbe töltöm. A megmaradt narancs levét kipréselem, és szintén az üvegbe öntöm. Végül felöntöm a brandyval, és jó alaposan összekeverem. Jól lezárva 6-8 hétig hűvős, és sötét helyen érlelem, közben minden héten egyszer megkeveren vagy összerázom az érlelődő narancslikőrt.
A kész likőrt leszűröm, és mutatós üvegbe töltöm. Tehetünk  bele egy-egy karika friss narancsszeletet is.
A vérnarancsból készült likőr nagyon finom, persze ha szeretik a likőrt, amiről az a tévhit járja, hogy csak hölgyeknek való, mert émelyítő édes. Vannak nagyon édesek, de a teljes képhez hozzátartozik,  hogy vannak kimondottan keserűek is. Aki használt már koriandert tudja, hogy termésének íze fűszeresen édeskés,zsályára és szurokfűre emlékeztet. Sokféle ételhez is használhatjuk, úgy mint fűszeres sütemények, ecetes befőttek, ízesített ecetek, halmarinádok, pácok, pástétomok és kolbásztöltelékek. Ebben a likőrben nagyon kellemesen kijön az aromája. Ez a likőr nem émelyítő. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése